Γιάννης Μπουτάρης: «Χάσαμε τη δεδηλωμένη»

«Χάσαμε τη δεδηλωμένη» παραδέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Τα εν Δήμω» της TV100 και στη δημοσιογράφο Πόπη Αστεριάδου, περίπου έξι μήνες πριν από τη λήξη της δημαρχιακής του θητείας και περίπου εκατό ημέρες πριν από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα καθορίσουν σε ποιο πρόσωπο θα παραδώσει τα κλειδιά του δήμου Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας χωρίς περιστροφές, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν έκρυψε την αδυναμία της διοίκησής του να περάσει θέματα αιχμής από το δημοτικό συμβούλιο, δεδομένου ότι πλέον δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 25 μελών. 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πάντως, επεσήμανε ότι από το τέλος Μαρτίου μέχρι και τη λήξη της παρούσας δημοτικής περιόδου, σύμφωνα και με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία, δεν θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο αποφάσεις που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την επόμενη διοίκηση. «Οι αποφάσεις θα είναι για τρέχοντα, καθημερινά θέματα. Αν αποφασίσουν να διαλύσουν τον δήμο οι αντίπαλοι, ας το κάνουν», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι αντιπολίτευση υπάρχει και μέσα στους κόλπους της Πρωτοβουλίας. 
 
«Πατατράκ για την Πρωτοβουλία»
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 8ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας καταψηφίστηκαν δύο θέματα τα οποία είχε εισηγηθεί η δημοτική αρχή –οι τροποποιήσεις στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου και η διοικητική αποβολή της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας- ο Γιάννης Μπουτάρης έκανε λόγο για «παπατράκ για την Πρωτοβουλία».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η καταψήφιση και των δύο θεμάτων βασιζόταν σε καθαρά αντιπολιτευτική διάθεση, ενώ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν αποκλείεται με την αρνητική στάση τους ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι να ήθελαν και να τον προσβάλλουν. 
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας, ο κ. Μπουτάρης εμφανίστηκε απρόθυμος να τον επαναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ειδικά το σκέλος που έχει να κάνει με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα κατατεθεί αυτόνομα στη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Φεβρουαρίου. Η διαδικασία αυτή είναι αναγκαία, ώστε οι εργαζόμενοι του προγράμματος να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν απρόσκοπτα στον διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
 
Συζητήσαμε το ενδεχόμενο παραίτησής του 
από τη θέση του αντιδημάρχου με τον Πέτρο Λεκάκη
Ο Γιάννης Μπουτάρης κλήθηκε να σχολιάσει την υποψηφιότητα για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης την οποία ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Πέτρος Λεκάκης, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζεται από ομάδα αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων της «Πρωτοβουλίας».
«Από τον Λεκάκη και την παρέα του όσοι κατεβαίνουν είναι νέα παιδιά, που γαλουχήθηκαν μέσα στην αντίληψη της Πρωτοβουλίας. […] Αυτοί είναι παιδιά μου. Δεν θα βγω, όμως, μπροστά να πω ψηφίστε τους. Αυτό δεν γίνεται», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας ότι, όπως δεν έδωσε δαχτυλίδι μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να μη διεκδικήσει μια τρίτη θητεία, έτσι δεν θα υποδείξει σε κανέναν με ποιον εκ των υποψηφίων δημάρχων να συνταχθεί.
Ο κ. Μπουτάρης, μάλιστα, επεσήμανε ότι με τον Πέτρο Λεκάκη έχει συζητήσει το ενδεχόμενο παραίτησής του από τη θέση του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης για λόγους δεοντολογίας. Ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Λεκάκης δεν έχει κάνει γνωστή ακόμη την απόφασή του.
 
«Η Καλυψώ έκανε λάθος που παραιτήθηκε»
Ο Γιάννης Μπουτάρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Καλυψώ Γούλα, η οποία είχε αναδειχθεί ως η νέα υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης από την πλευρά της «Πρωτοβουλίας», «έκανε λάθος που παραιτήθηκε» τόσο από την υποψηφιότητα όσο και από την προεδρία αλλά και συνολικά από το δημοτικό συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η κυρία Γούλα «στενοχωρήθηκε» από την οριακή επικράτησή της με 25 ψήφους έναντι 21 που συγκέντρωσε η ανθυποψήφιά της Έλλη Χρυσίδου κατά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου υποψηφίου δημάρχου της «Πρωτοβουλίας»
Στην πορεία, όπως ανέφερε, η κυρία Γούλα δυσαρεστήθηκε από το γεγονός ότι σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Σπύρο Βούγια τού ευχήθηκε να περάσει στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι θεσμικά έχει συναντηθεί με τους περισσότερους υποψηφίους δημάρχους και αυτή είναι μια ευχή που δίνει προς όλους «από ευγένεια».
Ο κ. Μπουτάρης, πάντως, μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την προσφορά και το έργο της Καλυψώς Γούλα κατά τη θητεία της στον δήμο Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι η ίδια δημιούργησε τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στον δήμο από τη θέση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, ενώ μετέπειτα εκτέλεσε υποδειγματικά και τα καθήκοντα της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, παρ’ ότι, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, υπέστη μπούλινγκ ως πρόεδρος. 
 
Η συμβουλή του στον νέο δήμαρχο 
Ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε και τη δική του συμβουλή στον νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που θα αναδειχθεί από τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Του συνέστησε «να μην καβαλήσει το καλάμι», υπογραμμίζοντας ότι «η καρέκλα της εξουσίας είναι πολύ δύσκολη». 
Ακόμη, προέτρεψε τον νέο δήμαρχο «να ακούει όσο μπορεί περισσότερο». «Η απόφαση και η ευθύνη είναι δική του», επεσήμανε ο κ. Μπουτάρης, τονίζοντας όμως ότι ο δήμαρχος οφείλει να ακούει από τον λούστρο της γειτονιάς του μέχρι τους πρωθυπουργούς των χωρών με τους οποίους έχει επαφές.