Ζώνες πρασίνου σε οκτώ δήμους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης

Ξεκινάει από αύριο Τρίτη 25 Φεβρουαρίου η υποβολή των προτάσεων οχτώ Δήμων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο της πρόσκλησης, που εξέδωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τη «Δημιουργία – αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου, πράσινων διαδρομών, πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων». Οι οχτώ Δήμοι που θα υποβάλουν τις προτάσεις τους είναι: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα (Καλοχώρι), Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη (Πυλαία). Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 30η Ιουνίου 2020.
Τα έργα αφορούν σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρασίνου ή σε περιοχές πρασίνου τοπικής κλίμακας. Οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν σε περιοχές «πάρκων», αλλά και γραμμικούς άξονες κατά μήκος αστικών ρεμάτων ή οδών.Ενδεικτικά προβλέπονται οι παρακάτω παρεμβάσεις:
-Διαμόρφωση πρασίνου με στόχο κυρίως την σημαντική αύξηση του αριθμού των επιφανειών που καταλαμβάνει το υψηλό πράσινο (δένδρα) και φυτεύσεις.
-Ενίσχυση της διαπερατότητας των εδαφών με την αύξηση των ημι-διαπερατών ή πλήρως διαπερατών επιφανειών κατά τρόπο που θα βελτιωθούν οι ικανότητες ανάπτυξης βλάστησης, απορρόφησης υδάτων και θα μειωθεί (με την χρήση φυσικών υλικών) η απορρόφηση θερμότητας.
-Διαμόρφωση θέσεων ξεκούρασης και προμήθεια - εγκατάσταση υπαίθριας υποδομής - Διαμόρφωση μονοπατιών / πεζοπορικών διαδρομών.
-Ανάδειξη τοποσήμων και διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου τους (στηθαία, ενημερωτικές πινακίδες, χώροι υποδοχής κ.ά.) και σήμανση. Έργα έξυπνης διαχείρισης ομβρίων για άρδευση πρασίνου, ανακύκλωση και εξοικονόμηση των υδάτων.
-Μετακίνηση ή/και υπογειοποίηση Ο.Κ.Ω που προκαλούν αισθητική αλλοίωση ή μειώνουν τη λειτουργικότητα του χώρου.
-Εξοπλισμός ασφαλείας και εγκατάσταση τοπικού συστήματος συλλογής απορριμμάτων, εγκατάσταση φωτισμού (χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης).
-Υποδομές για την ασφαλή και πλήρη πρόσβασιμότητα των ΑμΕΑ.
-Παρεμβάσεις (δενδροφυτεύσεις – φυτεύσεις και προστατευτικός εξοπλισμός – «πετάσματα») για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης και περιορισμό του κυκλοφοριακού θορύβου.
Σκοπός είναι –μεταξύ άλλων– η βελτίωση του άμεσου περιβάλλοντος της πυκνοδομημένης περιοχής και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις προσφερόμενες δυνατότητες αύξησης της φυτοκάλυψης στον αστικό ιστό.
Επίσης, η δράση αποσκοπεί στην κατάλληλη φύτευση και ανάπτυξη βλάστησης σε δώματα, σε κάθετες επιφάνειες κτιριακών υποδομών και σε αυλές σχολείων. Η εφαρμογή της δράσης ενδείκνυται για κτίρια με σχετικά μεγάλες επιφάνειες δώματος ή οποιασδήποτε κάθετης επιφάνειας κτιρίου και για περιβάλλοντες χώρους σχολικών συγκροτημάτων.
Η εφαρμογή της παρέμβασης στον ιδιαίτερα πυκνοδομημένο ιστό της Θεσσαλονίκης δύναται να έχει σημαντικά οφέλη λόγω της έλλειψης χώρων πρασίνου και της έντονης παρουσίας των αυτοκινήτων. Η προβλεπόμενη φύτευση σε δώμα ή κάθετο κήπο ή αυλή σχολείου θα είναι εκτατικού τύπου με φυτά ανθεκτικά στις αστικές μικροκλιματολογικές συνθήκες (εναλλαγή εποχών, καυσαέρια, κ.λπ.) και με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση. Οι στόχοι της δράσης είναι – μεταξύ άλλων – η βελτίωση του μικροκλίματος με άμεση επίδραση στους χρήστες των κτιρίων και στους περιοίκους, η καταπολέμηση της αστικής θερμικής νησίδας και του φαινομένου του θερμοκηπίου, η απορρόφηση των εκπομπών CO2, των αέριων ρύπων και η δέσμευση των αιωρούμενων σωματιδίων, η επιστροφή της χλωρίδας και της πανίδας στην πόλη, η αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων και η αύξηση του αστικού πρασίνου.